#metoo

I veckan har #metoo förekommit överallt. På sociala medier, hos privatpersoner, hos företagare, i nyhetssändningar och bland politiker.

Jag drar bakgrunden lite snabbt. Den 5 oktober rapporterar New York Times att en väldigt många kvinnor, kända som okända, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkt.

I och med att kvinnorna är kända, man väljer att gå ut med namn och den mängd kvinnor som vittnar om samma sak med samma man som under decennier haft makt över dem så sprids detta vidare. Över hela världen.

Det är ingen nyhet, långt ifrån. Men på något sätt så fick det kvinnor runtom att ta bladet från munnen och berätta att det har hänt även dem. Kända som okända.

När mängden av #metoo överöste alla flöden så tänkte jag; Nu jävlar. Det är nu det händer. Döm om min förvåning när jag sedan får läsa kommentarer och inlägg i debatten som säger: Alla män är inte våldtäktsmän eller Män blir också utsatta för sexuella trakasserier eller Ett nyp i rumpan är inte det värsta som kan hända.

DET HANDLAR INTE OM DET!

Det handlar om att det fortfarande är så socialt accepterat så vi nästan kan se det som norm att man får röra vid en kvinna utan att hon har gett sitt medgivande.

Det handlar om att vi kan läsa protokoll efter protokoll från rättegångar där kvinnor blir ifrågasatta hur de själva betedde sig när de blev sexuellt trakasserade eller våldtagna.

Det handlar om att vi fortfarande idag 2017 säger till unga kvinnor hur de ska klä sig så att de inte blir utsatta för något.

Det handlar om att det finns länder där våldtäkt av kvinnor inte är straffbart, men när en man blir antastad kan det ge livstid.

Det handlar helt enkelt om hur vi förmedlar bilden av kvinnor som varelser som inte har rätten över sig själva.

Som journalist bevakade jag många rättegångar. Vid ett tillfälle var det en man som blivit våldtagen av två andra män. Inte en gång, tack gode gud, ifrågasatte man mannens klädsel eller uppförande innan han blev våldtagen. Man fokuserade mer på gärningsmännen och deras agerande. Det tillhör ovanligheten när en kvinna som blivit våldtagen sitter i rätten.

Som förälder eller vuxen så har många av oss sagt till unga kvinnor att de inte ska se så utmanande ut för det kan leda till att de blir utnyttjade. Men det är nog inte så många av oss som sagt till våra söner eller unga män: Nu går du inte ut och tar på någon som inte vill det.

Det är just det allt handlar om. Att vi blir inte behandlade, bemötta eller uppfostrade i samma anda. Samma brott betyder olika beroende om du är man eller kvinna.

När jag startade Skatan PR så gick jag ut med att det är en feministisk PR-byrå. Jag har fått måååånga goda råd om att inte vara så tydlig med det eftersom det kan skada min byrå. Och ja, jag har förlorat jobb på grund av det. Men jag har gett mig fan på att hjälpa till med att förbättra hur vi förmedlar bilden av kvinnor.

Jag blir mörkrädd när en högt uppsatt politiker säger att hon inte är feminist, inte är för kvotering av kvinnor, utan tycker att det är viktigare att lyfta fram starka kvinnor istället. Mörkrädslan handlar inte om att hon är emot kvotering, utan för att hon vill lyfta fram starka och framgångsrika kvinnor som ett alternativ. Alla andra då? Det kanske är just dem som behöver lyftas fram?

Å andra sidan blir jag ljuslättad, eller vad motsatsen nu kan vara, när en annan högt uppsatt politiker dels berättar i P4 Kronoberg om Gulli Petrini och dels i skolklasser om #metoo för att belysa att detta med kvinnors rätt i samhället har pågått i hundratalsår.

För oavsett om du är en stark eller svag kvinna, vilket alla vi mänskliga är ibland, så ska vi slippa läsa eller höra kommentaren jag hörde idag: ”Fast jag köper ändå lite att klädsel lite spelar in. Om man kommer till en fest klädd som en strippa så skickar man ju ganska medvetet ut ganska kraftiga signaler. Därmed inte sagt att det betyder att man är ett lovligt byte för det men det kan ju väcka onödiga tankar”.

Så länge kommentarer som dessa finns, så länge kommer Skatan PR att vara en feministisk PR-byrå.

No Comments

Skriv en kommentar